DDR مخفف عبارت «Double Data Rate» است، به این معنی که در حافظه رم DDR ، اطلاعات هم در لبه بالارونده و هم در لبه پایینرونده کلاک منتقل میشود؛ در نتیجه سرعت انتقال آنها، دو برابر سریعتر از رمهای غیر DDR است. تا به امروز 5 نسل مختلف از حافظه رم DDR، به بازار معرفی شده است که به طور کلی هر نسل، سرعت انتقال بالاتر و اجرای سریعتری نسبت به نسل قبل دارد.
DDR1
اولین نسل از حافظه رم DDR هستند که در هر پالس ساعت، دو واحد از اطلاعات را منتقل میکنند. به عبارت دیگر، رم DDR میتواند بدون افزایش فرکانس، دو برابر بیشتر اطلاعات را منتقل کند. در حال حاضر فقط سیستمهای قدیمی توانایی پشتیبانی از این نوع رم را دارند.
DDR2
با توسعه CPU و دیگر بخشهای مرتبط با حافظه، نسل دوم از حافظه رم های DDR به بازار عرضه شدند. سرعت کلاک داخلی در آنها به نصف سرعت باس رسیده و در هر سیکل فرکانس، چهار واحد از اطلاعات منتقل میشود. رمهای DDR2 نسبت به نسل قبل، مصرف انرژی کمتر و فرکانس گذرگاه دادهای بالاتری دارند.
- سرعتی تقریبا دو برابر DDR
- کاهش میزان مصرف انرژی
DDR3
با پیشرفت فناوری، فرکانس کلاک داخلی در سومین نسل از رمهای DDR به نصف رسیده است که این امر باعث میشود تا سرعت حافظه در کامپیوتر دو برابر شود. نسل سوم رمهایDDR ، سه ویژگی برتر نسبت به نسلهای قبل از خود دارند:
- پهنای باند بیشتر به علت افزایش clock rate
- کاهش بیشتر مصرف برق
- استفاده از حافظه میانجی بافر با سرعت واکشی 8 بیتی
DDR4
نسل چهارم رمهای DDR به ولتاژ تغذیه کمتری نیاز دارند. فرکانس کاری حافظه و در نتیجه سرعت آن بالاتر رفته و در ساخت آن از فناوریهای جدید ساخت تراشه استفاده شده است. این امر موجب بهبود مصرف توان و کاهش اتلاف انرژی میشود. مهمترین ویژگیهای DDR4 عبارتند از:
- تراکم و ظرفیت بالاتر
- سرعت باس بالاتر
- مصرف انرژی کمتر
- ولتاژ کاری پایینتر
DDR5
نسل پنجم از حافظههای DDR، به زودی جایگزین حافظه DDR4 خواهد شد. در این نسل از حافظهها، که از سرعت و چگالی دو برابری نسبت به نسل قبل برخوردار است، تمرکز اصلی بر افزایش تراکم حافظه، سرعت و پهنای باند بوده و ظرفیت حافظههای DDR5 چهار برابر بیشتر از حافظههای DDR4 است.
- دو کانال ۴۰ بیتی مستقل بهازای هر ماژول
- بهبود کارایی کامندباس (command bus)
- تقویت طرحهای بهروزرسانی
- افزایش بانکگروپ (bank group) برای کارایی بیشتر]
برای مطالعه بیشتر در این زمینه به مقاله ما با عنوان رم و هارد کامپیوتر مراجعه نمایید.