مصرف برق کمتر کامپیوترهای کوچک نسبت به کامپیوترهای رومیزی

برق نیروی حیات بخش ابزار زندگی مدرن  است که برای تولید آن، انرژی، زمان و هزینه زیادی صرف می‌شود تا شرایط داشتن زندگی راحت‌تر را فراهم ‌کند. با افزایش مصرف برق و محدود بودن این انرژی، بهتر است برای کنترل میزان مصرف برق، راهکارهایی را در نظر بگیریم، تا هم در میزان هزینه‌ها صرفه‌جویی بیشتری ‌شود و  هم محیط زیست سالم‌تری داشته باشیم.

در گذشته در ساخت لوازم‌های برقی توجهی به میزان مصرف برق آنها نمی‌شد اما امروزه با افزایش آگاهی به اهمیت برق، مدل‌های جدیدتر به گونه‌ای طراحی و ساخته می‌شوند که علاوه بر صرفه‌جویی اقتصادی، کیفیت بالاتری نیز داشته باشند.

به عنوان مثال یکی از تغییراتی که در بین مردم جا افتاده و منجر به مصرف کمتر برق می‌شود، استفاده کمتر و سنجیده‌تر از لامپ‌های رشته‌ای و پر مصرف هستند. لامپ‌های کم مصرف با میزان ۳۰ وات انرژی، جایگزین لامپ‌های رشته‌ای ۱۰۰ وات شده‌اند.

مصرف برق در کامپیوترهای کوچک هترون

در دنیای مدرن امروزی که انجام تمامی کارها به کمک ماشین‌ها انجام می‌شود، کامپیوترها نیز جایگاه مهمی در دنیای تجارت و کسب و کارها پیدا کرده‌اند. یکی از ویژگی‌های کامپیوترهای کوچک مصرف برق بسیار پایین آنها در مقایسه با کامپیوترهای رومیزی است. که فارغ از عواملی مربوط به میزان ظرفیت پردازشگر، هارد، رم و …، به طور میانگین به ۲۴۰ وات ساعت انرژی برق برای هشت ساعت کار نیاز دارند و این در حالی است که این میزان در کامپیوترهای رومیزی در حدود ۱۷۶۰ وات ساعت (حدود ۷ برابر بیشتر) است.

برای آشنایی بیشتر با ویژگی‌های کامپیوترهای کوچک هترون به صفحه کامپیوترهای کوچک هترون مراجعه کنید.

نحوه محاسبه کاهش مصرف برق در سازمانها

برای اینکه مطالب فوق قابل درک‌ و ملموس باشد، بهتر است با نحوه محاسبه کاهش مصرف برق در  سازمان‌ها و مقایسه میزان صرفه‌جویی در برق مصرف شده آشنا بشویم.

در مثالی به مقایسه و بررسی مصرف برق یک مدل از کامپیوترهای کوچک هترون با کامپیوترهای رومیزی می‌پردازیم:

فرض کنید سازمانی با تعداد ۲۰۰ عدد کامپیوتر دسکتاپ قدیمی  (سازمان A) و  سازمانی با تعداد ۲۰۰ عدد کامپیوتر کوچک (سازمان B)  را با هم  مقایسه می‌کنیم و میزان صرفه جویی ریالی و توانی را در ۳۶۰ روز تعیین می‌کنیم.

با توجه به جدول ۱ برای هر یک از سازمانها داریم:

جدول شماره ۱
PC eco370s
۴۰*۱۸*۳۹ CM ۱۴*۱۴*۲٫۵ CM سایز
۱۸۰w ۲۲w مصرف در شرایط عادی بدوم مانیتور
۲۶۰w ۲۶٫۵w مصرف در شرایط تحت باربدون مانیتور
ریال*۱۶۱۲ تعرفه برق مصرفی عمومی طبق مصوبه
 وزارت نیرو برای ساعات میان باری
این تعرفه در ماههای تابستان ۲۰ درصد بیشتر است
* تعرفه‌های ذکر شده در این مقاله مربوط به سال ۹۷ است.

 

فرمول محاسبه مبلغ هزینه برق مصرفی سازمان‌ها: تعداد کامپیوترها × ساعت روشن بودن × توان مصرفی به کیلووات ساعت × تعرفه به ریال × تعداد روز

 

جدول شماره ۲ – سازمان A
تعداد کامپیوترهای رومیزی ساعت توان مصرفی(کیلووات ساعت) تعرفه(ریال) تعداد روز
۲۰۰ ۸ ۲۶ ۱۶۱۲ ۳۶۰

 

با جایگذاری اعداد مربوط به سازمان A  در فرمول بالا، مبلغ هزینه برق مصرفی ۲۴۱،۰۰۰،۰۰۰ ریال است.

 

جدول شماره ۳ – سازمان B
تعداد کامپیوترهای رومیزی ساعت توان مصرفی(کیلووات ساعت) تعرفه(ریال) تعداد روز
۲۰۰ ۸ ۰٫۰۲۶۵ ۱۶۱۲ ۳۶۰

 

با جایگذاری اعداد مربوط به سازمان B  در فرمول بالا، مبلغ هزینه برق مصرفی ۲۴،۶۰۵،۵۶۸ ریال است.

 

بنابراین با یک حساب ساده میتوان نتیجه گرفت در طول ۳۶۰ روز استفاده از کامپیوتر کوچک به جای کامپیوترهای رومیزی، به تعداد ۲۰۰ عدد مبلغ ۲۱۶،۳۹۴،۴۳۲ ریال معادل ۱۳۴، کیلو وات ساعت صرفه جویی صورت می‌گیرد.

صرفه جویی در هزینه خرید UPS

اختلاف توان مصرفی کامپیوترهای کوچک در مقابل کامپیوترهای رومیزی، نیاز به استفاده ازUPS ها با ظرفیت بالاتر را کاهش می. بطور مثال تعداد ۱۰۰ عدد کامپیوتر رومیزی با مانیتور در شرایط استفاده عادی نیاز به ۲ عدد UPS 20 KV برای پشتیبانی نیم ساعته دارد، که هزینه خرید آن حدودا ۳۲۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال است و برای رساندن آن به پشتیبانی یک‌ ساعته  ۲۰ عدد باطری ۲۴  آمپر برای آن در نظر گرفته می‌شود که حدود ۷۶،۰۰۰،۰۰۰ ریال هزینه در بر دارد و مجموعا ۳۹۶،۰۰۰،۰۰۰ ریال هزینه می‌شود.

در صورتیکه با همین شرایط و جایگزینی کامپیوترهای کوچک به جای پی‌سی ها یک  UPS 20 KV برای پشتیبانی ۱ ساعته کفایت می‌کند که حدودا ۱۶۰،۰۰۰،۰۰۰ قیمت دارد و تعداد ۲۰ عدد باطری ۷ آمپر معادل ۲۶،۰۰۰،۰۰۰ ریال می‌شود مجموعا ۱۸۶،۰۰۰،۰۰۰ ریال.

بدین ترتیب استفاده از کامپیوترهای کوچک به جای PC با شرایط فوق می‌تواند در هزینه خرید  UPS معادل ۲۱۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال صرفه‌جویی داشته باشد. بدیهی است قیمت UPSها با مارک‌های مختلف در بازار متفاوت است و اعداد فوق فقط برای نمونه و امکان مقابسه عنوان شده است.

در واقع این اختلاف میزان مصرف برق برای کاربران خانگی اهمیت چندانی ندارد اما در شرکت‌ها و سازمان‌ها با تعداد کارمندان زیاد و مصرف روزانه ۸ ساعت مداوم قابل ملاحظه است.

ترفندهای کاهش مصرف برق کامپیوتر در ادارهها و سازمانها:

پیشنهاد می‌شود در کنار جایگزینی نسل جدید کامپیوترهای کوچک با کامپیوترهای رومیزی پر مصرف، با اصلاح و به کارگیری عادت‌های کوچک ولی موثری که در ادامه آورده‌ایم، میزان مصرف برق را کمتر کرده و نقش اساسی در حفظ این نیروی مهم ایفا کنید.

۱- انتخاب سیستم‌ کامپیوتری متناسب با نیاز خود:

در نظر داشته باشید سیستم پر قدرت با کارت گرافیکی قوی، به مراتب برق بیشتری مصرف می‌کند این درحالی است که برای انجام کارهای اداری روزمره، نیازی به تهیه سیستمی با این قدرت نیست. پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با انواع سیستم‌های کامپیوتر مقاله  مزایا و معایب انواع سیستم‌های کامپیوتری را مطالعه کنید.

۲- انتخاب مانیتور مناسب:

اندازه صفحه نمایش چندان اهمیتی در میزان مصرف برق ندارد و نوع صفحه نمایش است که در میزان مصرف برق تاثیر دارد. LED  -۲۵ وات- و LCD -35 وات- برق مصرف می‌کند که باز هم این اختلاف کم در شرکت‌هایی با تعداد کارمندان زیاد میزان قابل توجهی است.

مانیتور را خاموش کنید و از Screen saver استفاده نکنید.

۳- در زمان‌هایی که از سیستم خود دور هستید:

خاموش‌کردن کامپیوتر در زمانی که با آن کار نمی‌کنید، می‌تواند در برق مصرفی کامپیوتر صرفه‌جویی کند در سایر مواقع می‌توانید از حالت sleep یا hibernate  استفاده کنید.

اگر میخواهید برای مدت نسبتا طولانی از کامپیوتر دور شوید، بهتر است آن را hibernate  کنید تا در مصرف برق صرفه جویی شود. حالت sleep  مصرف برق بیشتری دارد و برای زمان‌های کوتاه انتخاب مناسبی است.

اگر شما هم برای صرفه جویی در مصرف برق و کاهش هزینه سازمان‌ها و ادارات ایده‌ای دارید، با ما در میان بگذارید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *